Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Creștinism, Islam și știință

Islamul și cultura – perspectiva cristofobă a ipocriziei stângiste

S-a distins în spațiul european un discurs de stânga pro-refugiați și pro-islam… dar nu în virtutea unui dialog fertil interconfesional cum îl recomanda Andre Scrima, ci mai degrabă o pledoarie lacrimogenă de tipul ”orice dar nu rădăcini creștine…și islam să fie, numai nu Jesus & church.”

Am avut parte de observații suverane de tipul: vezi că noi europenii am primit cultura grecilor antici de la musulmani, altfel nu aveau habar medievalii de Aristotel. La modul ”las-o mai moale cu creștinismul, că ne-or scos arabii din noaptea minții.” Fals și superficial.

Să mai vorbesc despre Boethius și traducerile corpului aristotelic? Sau vitalitatea Renașterii adusă de… creștinii ortodocși din Bizanț?!? Însă în cazul de față tot cultura ne ajută să privim onest situația islamului, fără a-i discredita performanța. Arabii au beneficiat de știința antichității grecești grație creștinilor orientali .

Membrii Bisericii Bizantine, precum și nestorienii, s-au ocupat de traducerile din greacă în arabă. Hunayn Ibn Ishaq (în latină numit: Johannitius) era un creștin asirian – medic, filozof și traducător, supranumit ”Erasmus al Renașterii islamice”. A tradus opere ale lui Galen, Hipocrate, Platon, Aristotel, iar tot lui i se atribuie cel mai vechi manual de oftalmologie, influențând mult știința arabă. Hunayn s-a opus convertirii la islam și purta mândru însemnele creștine.

Sigur, exemple asemănătoare găsim și la figuri precum ibn Isaac, medicul și matematicianul ibn Luca sau diaconul Abdallah.

Ce mi s-a părut fantastic a fost faptul că filozofi musulmani de calibru au avut mentori creștini. Avicenna l-a avut ca îndrumător pe medicul și filozoful creștin Abdallah ibn al-Taiyib, iar al-Farabi a fost pregătit de monahul Matta ibn-Yunus. Acest teolog creștin din urmă a fondat școala de filozofi aristotelici de la Bagdad.

Desigur că ulterior știința unor musulmani precum Ibn Sina avea să devină un corpus apreciat de creștinii din Apus (Toma din Aquino sau Pico della Mirandolla), însă e bine să acredităm toate elementele ecuației.

Iustin Jurcan
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Alte articole

Distribuie

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn