Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Povestea unui român, prieten cu Einstein

Maurice Solovine, născut în 21 mai 1875 la Iași, a fost un filozof si matematician român.

Pe când era tânăr student la filozofie la Berna, Solovine, răspunde unui anunț pus de Einstein (1921-1955) prin care se oferea să dea meditații de fizică studenților.

Se spune că Einstein i-ar fi spus lui Solovine la câteva zile după ce l-a întâlnit că nu era necesar să îi dea lecții de fizică, și că i-ar plăcea doar să discute cu el despre fizică, invitându-l să revină la el oricând Solovine și-ar fi dorit. La scut timp între cei doi bărbați s-a închegat o relație de prietenie foarte strânsă.

Într-o zi, Solovine a venit cu idea de a citi și dezbate operele marilor autori. Plin de entuziasm, Einstein a fost de acord. În curând li s-a alăturat și matematicianul Conrad Habicht (1876–1958), împreună cu care, în anul 1902, au pus bazele a ceea ce urma să fie cunoscut sub numele de „Akademie Olympia” (Academia Olympia). Adesea întâlnirile lor, ținute în apartamentul lui Einstein, aveau să dureze până dimineața devreme.

Odată, Solovine, preferând să asculte un concert în oraș, a ratat o întâlnire programată să aibă loc în apartamentul său. Cu toate acestea, pregătise o masă pentru cei doi prieteni ai săi și le lăsase un bilețel cu următorul mesaj o notă: „Amicis carissimis ova dura et salutem”. (Pentru prietenii iubiți, ouă fierte și salutări). După cină, Einstein și Habicht au întors apartamentul cu susul în jos. Fiecare piesă de mobilier a fost mutată de la locul ei, iar farfuriile, ceștile, furculițele și cuțitele, împreună cu cărțile fuseseră  împrăștiate peste tot în apartament. În camere se putea simți fumul provenit din pipa lui Einstein și trabucul lui Habicht. La rândul lor, cei doi prieteni i-au lăsat un „avertisment” pe perete: „Amico carissimo fumum spissum et salutem”. (Pentru cel mai drag prieten, fum gros și salutări).

A doua zi, când s-au revăzut, Einstein i-ar fi spus lui Solovine: „Ticălosule, cum ai putut fi atât de obraznic încât să preferi să asculți o vioară, întâlnirii Academiei?  Dacă ne vei  mai dezamăgi vreodată in acest fel, vei fi dat afară din Academie!” Iar pentru a recupera timpul pierdut cu o seară înainte, și acea întâlnire a lor a durat până dimineața. 

Solovine a ajuns să fie persoana cu care Einstein avea să corespondeze cel mai mult până la moartea marelui fizician din anul 1955.

Maurice Solovine moare în 13 februarie 1958, la Paris.

Bianca Ban

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Alte articole

Distribuie

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn